Design a site like this with WordPress.com
Per començar

La pujada de la llum a tota Espanya

Un 67 % dels consumidors a Catalunya canvien els seus hàbits de consum pel preu de la llum.

La llum ha arribat al preu més alt des de 2017. Cada dia pugen més el preu de la llum (com ve es veu a la fotografia). A setembre de 2019, estava a 42,11€/MWh; a setembre de 2020, estava a 41,96€/MWh; i en setembre de 2021, ha pujat més del 50%. Ara mateix estem sobrepassant els 140€/MWh.

La pujada de la llum es degut al preu de kWh i a la tarifa regulada. A més, canvia segons l’oferta i la demanda de l’energia. El seu cost es fixa cada dia en funció del mercat majorista (els que generen energia la venen als que la comercialitzen) i d’una sèrie de components regulats pel Govern.

Entre aquests components regulats hi ha els impostos. Per exemple, l’impost del 7% a la generació elèctrica, que va romandre “desactivat” entre octubre de 2018 i març de 2019 per decisió del Govern central. El seu retorn, l’abril de 2019, ha generat molts titulars en els diaris i una certa alarma sobre una possible pujada imminent del preu de la llum.

Mètodes per reduir el preu de la llum:

Mercat regulat: si la teva tarifa és la PVPC (Preu Voluntari del Petit Consumidor), el que et convé és concentrar el teu consum d’electricitat a les hores més barates. Si utilitzes aquesta eina, podràs saber els preus amb un sol dia d’antelació.

Mercat lliure: sabràs el preu que pagaràs durant tot l’any. Per exemple: la tarifa Tempo Happy té un preu fix que et blinda davant de la inestabilitat. A més, gaudiràs de moments Happy (en els quals el teu consum de llum et sortirà de franc). Pots triar si vols que sigui durant dues hores consecutives cada dia (les dues hores que tu triïs); o bé, durant un dia sencer cada setmana (el dia que tu vulguis). O bé, pots escollir les 50 hores de més consum de cada mes se’t facturin automàticament a 0 euros el kWh. La cirereta del pastís: no té permanència.

Preu majorista de la llum (€/MWh). Font: CCMA

Responsable de les fotografies i corrector d’estil: Manel Marchena

Periodista: Arnau Martín

Editora: Judith Peralta